Elnöki köszöntő

Kedves Tagtársak, tanácsadó kollégák!

Mindenek előtt szeretném megköszönni a bizalmat, melynek eredményeként a következő két évre engem választottatok a Szövetség Elnökének. Igyekszem megfelelni az elvárásoknak, a tiéteknek is, és a saját magam felé megfogalmazottaknak is.

Nem készülök forradalmi változtatásokra, hiszen elődeim jó irányba és eredményesen vezették ezt a szervezetet. Szeretném az elindított programokat folytatni, megvalósítani, gondolok itt többek között a Névjegyzékre, a TOP-ban elindított kezdeményezésekre, a díjfelmérés projektre, a tanácsadói szabványra, a klubrendezvényekre, hírlevélre.

Ennek ellenére úgy gondolom, érdemes átgondolni a jelenlegi helyzetünket, céljainkat, az azok eléréséhez leghasznosabb eszközöket. Elsősorban azért, mert a tanácsadás helyzete, környezete, elfogadottsága (vagy nem elfogadása) sokat változott az elmúlt időszakban, és maga a tanácsadási szakma, annak struktúrája, szervezetei, szolgáltatásai is átalakultak, változnak.

Tagjaink is többet talán kicsit mást is várnak tőlünk. Ennek is meg kell felelnünk, remélve, hogy ez meghozza a tagok valódi aktivitását, részvételét is. Sőt új tagokat, támogatókat is kell találnunk.

Nagy örömömre szolgál, hogy a vezetőségben a bizottságokban új arcok is megjelentek, illetve visszatértek korábbi, „régen látott” tagjaink is. Ez reményt ad arra, hogy egyre bővítjük majd az aktív tagok körét, egyre több valódi, konkrét eredményt tudunk majd együtt felmutatni, közelebb kerülve a szakma elismertetéséhez, érdekvédelméhez, emellett egy élményt-adó szakmai közösség építéséhez.

A megtartva megújítás első lépéseként egy értékalkotó, irányokat meghatározó „elvonulást” szervezünk, ahol remélem közületek sokakkal találkozunk!


Baukovácz Krisztina
a VTMSZ elnöke

Gondolatok

Furcsa egy szerzet az ember, főleg ha tanácsadó. Küzdünk a Gndolatokmunkánkban, hogy minél több projektet sikerüljön szereznünk, tanácsadói feladatainkat minél jobban lássuk el, aztán sietünk haza, visszük a gyerekeket, rohanunk elintézni a háztartást, nyírjuk a füvet, igyekszünk kapcsolatban maradni barátainkkal, rokonainkkal és ha még ez nem elég futunk, úszunk, biciklizünk, sportolunk, vagy éppen lezuhanunk egy jó könyv mellé.  Minden percét az életünknek igyekszünk beosztani, hatékonyan kihasználni.

Néha azonban felkapjuk a fejünket, mikor valakiről hallunk valamit - beteg lett, igen és súlyos, másvalaki meg elment közülünk, harmadikkal meg baleset történt. Örülünk, hogy ez nem velünk történt meg. Hiszen hogy is történhetne meg ez velem? Én figyelek magamra, bár lehet, hogy mégsem annyira - de hát velem ilyesmi nem fog történni ...

Pedig igen, történhet. Elég egy rossz mozdulat - és az annyira várt nyaralás, az együttlét a gyerekekkel, a siker a projekteken, a kitűzött maratonok, a sikeres ironman, az önmegvalósítás - mindez eltűnik, átértékelődik. Fekszem a kórházi ágyon és gondolkozom. Miért történt mindezt? Hiszen annyira igyekeztem, hogy minden megvalósuljon, minden beleférjen a világomban!

Világnézet alapján más és más válaszok születhetnek. Az én általam felfogott válasz ennyi - Állj le ember! Lassíts! Örülj annak amit elértél, örülj, hogy szeretnek és szerethetsz.  Nézz körül, akár itt a kórházban! Mennyi szenvedés és fájdalom van körülötted! Láttad a hátsó udvarban, hogy van, aki már csak máshogy jut ki a kórházból. Okulj - most a saját magad kárán - mert legalább kaptál rá lehetőséget!


Gamplett Gábor

"Főnix program" - 2014. szeptember 4-5.

A napokban minden tagunkhoz elküldjük a meghívót, a témafelvetéseket, de már most beírhatjátok a naptárakba!

Időpont: 2014. szeptember 4-e késő délutántól 2014. szeptember 5-e késő délutánig

Helyszín: Budapest közeli szálloda

A részvétel önköltséges (várható költségek: szállás reggelivel ~20-30 ezer Ft/fő, vacsora/ebéd ~4-5 ezer Ft/alkalom)

Fő témák: értékválasztások, fő irányok a következő két évre, feladatok, vállalások

Ha ott vagy, te is meghatározod a Szövetség jövőjét, a te véleményedre, aktivitásodra is szükségünk van!

Ahogy leköszönő elnökünk látta …

A 2012 – 2014-es időszak a VTMSZ életében a kezdeményezések időszaka volt. Nagyot léptünk előre a Tanácsadói Szervezetek együttműködése terén, azonban a Szövetség igazi megújulását még nem értük el. A vezetőség a 2012 őszén elfogadott új Stratégiai Munkaprogram mentén dolgozott.

Beindítottuk a rendszeres negyedévi Hírlevelünket, elindítottuk Klubnap sorozatunkat, Az IVSZ-szel és a PMSZ-szel együtt felmérést készítettünk a Tanácsadói napidíjakról, megkezdtük az együttműködést a Magyar Szabványügyi Testülettel az EN:16114-es nemzetközi szabvány meghonosítása és a készülő ISO szabvány kialakításában való közreműködés érdekében. Véglegesítettük az új Etikai Kódex-et, megreformáltuk a Vállalati Tagságot és tagdíjfizetést, azonban sajnos nem sikerült átütő sikert elérni a Vállalati Tagság bővülésében.

Megalakult a Közigazgatási Tagozat, felvettük a kapcsolatot a MJVSz-szel, a Magyar Kormány képviselőivel. Véleményeztünk kormányzati pályázati felhívásokat, elkészítettük a Tanácsadói Közbeszerzésekről szóló Állásfoglalásunkat.

… és még nincs vége: kialakítottuk a Tanácsadói Névjegyzék koncepcióját, kritériumrendszerét, elkészült a Tanácsadói névjegyzék prototípusa, és a Névjegyzék bekerült a Tanácsadói társszervezetekkel együtt közösen tervezett Tanácsadói Hivatáskamara programjába is. A Tanácsadói Névjegyzék kialakítása a mi kezdeményezésünk, de mindenkié.

Aktív támogatásunkkal, kezdeményezésünkkel egy évtized után 2013-ban újra megalakult a „Tanácsadói Kerekasztal”, TOP – Tanácsadók Országos Platformja, egy előkészítő Munkacsoport a VTMSZ aktív részvételével elkészítette a Tanácsadói Hivatáskamara (THK) kialakításának alapvetéseit és munkatervét.

Tanácsadói díjak workshop

Az IVSZ, PMSZ és VTMSZ összefogásában, és a TUTSZ bevonásával egy projektet bonyolítottunk le a hazai piacon alkalmazott vezetési tanácsadói díjak megismerésére. A projektben megkerestünk közel 200 tanácsadó szervezetet, online és anonim kérdőív segítségével.

Jelenleg az eredmények részletes elemzése és feldolgozása tart, azonban előzetesen szeretnénk már néhány megállapítást megosztani. Természetesen a részletesebb elemzés szintén elérhető lesz tagjainknak.

Az itt is szereplő előzetes eredményeket Közgyűlésünkön is megvitattuk, érdekes felvetések születtek a közös munka során.


Tanácsadói díjak

A válaszadók által megadott átlagos tanácsadó díj kategóriákat az alábbi táblázat tartalmazza:

JuniorSzeniorMenedzserPartner/Igazgató
dbátlag (Ft)dbátlag (Ft)dbátlag (Ft)dbátlag (Ft
Stratégiai tanácsadás1781 05925146 52021164 95225191 360
Működési tanácsadás2182 76229137 37924162 25025194 480
Emberi erőforrás menedzsment1192 90916145 25014190 28615247 733
Projektmenedzsment2380 52232132 62532151 87527189 407
Humán fejlesztés1181 09115168 93315199 60014242 857
Informatikai tanácsadás2070 05027117 00022147 72716200 250
Erőforrás kihelyezés1058 1001194 90912128 0009198 111

A kapott adatok azonban további kérdéseket vetnek fel:

 • Kínálati piac, ahol a tanácsadók egymás alá kínálnak - ugyanakkor az árak magasnak tűnnek és miért nem ezek az árak vannak a tenderekben?
 • Kérdés, hogy a díjak listaárak, szerződött díjak, vagy utókalkuláció eredményei.
  Kérdés, hogy a díjak milyen projektekre vonatkoznak?
 • Kicsi a minta – „Ki az a 200 cég?” Nem ismert a válaszadók méret szerinti megoszlása


A tanácsadói díjakra vonatkozó várakozások

A válaszadók 2/3-a szerint stagnálás vagy visszalépés van a piacon.

 

Felkészülés az elképzelhetetlenre – Dr. Mérő László

Közgyűlésünk előtti szakmai programunk egyik kiemelkedő szereplője volt Dr. Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, egyetemi tanár, akit talán be sem kell bemutatni. Mérő László nem csak oktató, kutató, hanem coach is. Számos könyve jelent meg, mint az igen népszerű Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója vagy Az érzelmek logikája,stb. Előadása – most is, mint mindig – szerteágazó, egyedi logikája, vonalvezetése maradandó élményt nyújtott a hallgatóknak.

Előadásában a kezdetig ment vissza, miszerint „a világ legősibb mestersége a Tanácsadóé”. Beszélt az üzleti tanácsadás spcecifikumáról – meglátása szerint a tanácsadó egyfajta tudásfrissítő, ötletbedobó, „bérolvasó”, tudásmegosztó, a döntéshozó magányosságának értője, ami azt is jelenti, hogy „nem jámbor embernek való mesterség”. Beszélt nagy üzleti gondolkodókról – pl. Bojár Gábor, Anka Márton, na és sarki pék, továbbá megemlítette Esther Dyson és Charles Handy nevét is.

Úgy vélekedik, hogy az üzleti gondolkodó, nem más, mint egyfajta intellektuális kalandor, álmodozó, az alapképzettsége nem releváns, tudását nem tankönyvből tanulja, ahogy a szobrászatot vagy a regényírást sem, és van valami speciális szaktudása, de általában nem konkrétan azt használja. Az is jellemző, hogy nem tudja ma megmondani, mit fog holnap kitalálni, de minden helyzetben ki fog találni valami érdekeset és meglévő szaktudását abba fekteti be. Véleménye szerint azok az országok lesznek a 21. század nyertesei, amelyek a legjobb üzleti gondolkodókat és az őket kiszolgálni képes szakembereket tudják kiállítani. A lényeg: a tudás konvertálásának képessége. Taglalta, hogy mi jellemzi az okos embert, az elmúlt évszázadban és a mai világban.

„ … Azt, hogy a jövő milyen lesz, nem tudhatjuk. De hogy milyen lehet, az rajtunk múlik. …”

Klubnap - Tanácsadás a projektmenedzsmentben, projektmenedzsment a tanácsadásban"

Április 16-án a Magyar Projektmenedzsment Szövetség, a PMI Budapest Chapter, és a VTMSZ közös szakmai teadélutánt tartott.

A VTMSZ-t a kerekasztal beszélgetésben Gamplett Gábor vezetőségi tag képviselte. A rendezvényen 40-50 projektmenedzser, tanácsadó és cégvezető vett rész, és érdekes beszélgetés zajlott le arról, hogyan is látják a projektvezetők a tanácsadókat, illetve hogyan gondolkodunk mi vezetési tanácsadók a projektmenedzsmentről.  Talán az egyik legelgondolkodtatóbb téma az volt, hogy mi tanácsadók azt gondoljuk, hogy számunkra a projektvezetési tudás és képesség része a mindennapi munkánknak, addig a hivatásos projektvezetők sokkal nagyobb különbséget látnak a tanácsadói és a projektvezetői képességek között.

A közös nevező mindenesetre megvolt - projektmenedzsment kultúra fejlesztési projekteknél mind a két szakterületre egyaránt szükség van.

TOP – Tanácsadók Országos Platformja

Hogyan indult?

2012 őszén Hercegh Imre és Lengyel Csaba kezdeményezésére újraindult a tanácsadói szövetségek együttműködése (korábban: Tanácsadói Kerekasztal – TANKER). A szövetségi vezetőkkel, képviselőkkel folytatott előkészítő megbeszélések után 2013 júniusában került sor az első TOP találkozóra. A bemutatkozás, ismerkedés után a résztvevők hitet tettek a tanácsadói szövetségek együttműködése mellett és több témakört jelöltek meg a közös megvalósításra:

 • az Országos Humánpolitikai Egyesület (OHE) megosztotta a 2012-es kutatásának eredményeit és felajánlotta a részvétel lehetőségét a „Mire van szüksége a HR-eseknek?” kutatásban;
 • a Humánszakemberek Országos Szövetsége (HSZOSZ) felajánlotta, hogy elvégez egy kutatást, mely felméri a tanácsadás jelenlegi helyzetét Magyarországon;
 • megfogalmazódott annak az igénye, hogy készüljön egy összegzés és egy áttekintő „térkép” a különböző hazai és nemzetközi tanácsadói minősítési rendszerekről, mely összeállítását a VTMSZ és a Magyar Coachok Szövetsége (MCSZ) vállalta;
 • az Informatikai Vállalkozók Szövetsége (IVSZ) és a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága (SZMT) képviselői vállalták, előkészítenek és megszerveznek egy a TOP identitásáról és jövőjéről szóló Open Space workshopot;
 • a Válság- és Változásmenedzserek Országos Egyesülete (VOE) és a Budapesti Kereskedelmei és Iparkamara Tanácsadási Osztálya képviselői felajánlották, hogy gondolatébresztő anyagot állítanak össze a tanácsadói hivatáskamara létrehozása kapcsán.

A folytatás

2013 szeptemberében elindult a tanácsadás helyzetét felmérő kérdőív összeállítása, valamint az Open Space előkészítése. Október elején sor került az Open Space workshopra, ahol közel harminc tanácsadó vett részt a különböző tanácsadói szakmai területekről. A workshop eredményeként az alábbi akciók indultak el:

 • tanácsadói generációk együttműködésének lehetőségei
 • a szövetségek etikai kódexeinek összevetése
 • tanácsadói hivatáskamara létrehozása
 • tanácsadói minősítések áttekintése

A tanácsadói generációk együttműködési lehetőségei kapcsán az alábbi javaslatokat állította össze a munkacsoport:

 • ne legyen „ifjúsági tagozat”, ne „építsünk hidakat”, hanem legyenek közös eseményeink, élményeink
 • az események szervezésekor érdemes lehet fiatal „nagyköveteket” megkérni/bevonni a résztvevők toborzásakor, hiszen a referenciaszemélyeknek fontos szerepe, hatása lehet 
 • a konferenciák és más szakmai események tegyék lehetővé a kedvezményes részvételt – akár szervezés és/vagy helyszíni segítség fejében
 • rendezzünk „fapados” eseményeket, konferenciákat – nem a helyszín, vagy az ellátás a fontos, hanem a tartalom
 • a rendezvények legyenek interaktívak, konkrétak és gyakorlatorientáltak
 • legyenek rövid viták, célratörő hozzászólások
 • a tapasztaltabb tanácsadók tanuljanak, szerezzenek új, friss ismereteket a fiataloktól és osszák meg tapasztalataikat, kapcsolataikat velük

Ahol most tartunk …

Az Open Space workshopon elhatározottakon munkacsoportok dolgoznak. Ezek előrehaladása a rendelkezésre álló erőforrásokon múlik. Mivel mindenki munkája mellett, díjazás nélkül dolgozik, ezért az eredmények csak lassan születnek meg. Minél többen bekapcsolódunk ezekbe a munkákba, annál előbb érhetjük el a céljainkat, valósíthatjuk meg az elképzeléseinket.

Konkrét eredmény eddig a tanácsadói helyzet felmérése kapcsán született. A felmérés a szövetségek együttműködése segítségével megvalósult. Közel 250 tanácsadó cég töltötte ki a kérdőívet. Az eredmények feldolgozása jelenleg folyik. Az első eredmények 2014. július elején várhatók. A jelentésről és a TOP további fejleményeiről folyamatosan fogunk tájékoztatást adni. A TOP következő találkozójára szeptember végén fog sor kerülni.


Csanádi Péter