Gondolatok

Természetesen nem lehet megkerülni. Nem lehet elmenni mellette. Nem lehet, nem tudomást venni róla. Körbeölel, átfog, magába szív és ott tart. Bár még nem látszik merre tart, mi lesz a vége, de már most is érezhető, hogy megérte, ez most valami más!

Igen, a foci EB és azon belül is, a „mi”, magyarok szereplése, ez a rég nem érzett közösségformáló erő a témánk.

Közhely, hogy a focihoz mindenki ért. Látható, hallható, olvasható az a töménytelen „szakértő” a televíziós műsorokban, online médiában – aki elemzi, értékeli, ugatja, vagy énmárkorábbanismegmondtam-ozza az eseményeket.

Tanácsadó gondolkodással, fejjel viszonylag hamar lejön ezen értékelések valódi értelme, helytállósága – viszont amiben a többség egyetért, hogy valami olyan egységes (nemzeti) érzés és eufória lengi be hazánkat, ami – emlékeim szerint – nagyon rég nem volt. Teljesen mindegy a nem, a kor, a politikai szemlélet – a szurkolás és a siker élménye egységes.

A VTMSZ életében is elkezdődik most egy új Elnökség munkája. Vannak a csapatban új és régi focisták is. Azonban abban nem lenne jó párhuzamot vonni a foci és a VTMSZ munkájával, hogy van az Elnökség, mint a focicsapatunk, és vagyunk mi szurkolók, akik éljenzünk - ha siker van, egyébként meg nem a pálya széléről szakértünk. Ez a szervezet csak akkor tud tovább élni, céljait betölteni, ha mi szurkolók is bemegyünk a pályára focizni. Labda, mez, focicipő van! Sőt, itt a pálya sem lejtős, nincs szabálytalanság, vagy kiállítás!

A VTMSZ életében is elkezdődik most egy új Elnökség munkája. Vannak a csapatban új és régi focisták is. Azonban abban nem lenne jó párhuzamot vonni a foci és a VTMSZ munkájával, hogy van az Elnökség, mint a focicsapatunk, és vagyunk mi szurkolók, akik éljenzünk - ha siker van, egyébként meg nem a pálya széléről szakértünk. Ez a szervezet csak akkor tud tovább élni, céljait betölteni, ha mi szurkolók is bemegyünk a pályára focizni. Labda, mez, focicipő van! Sőt, itt a pálya sem lejtős, nincs szabálytalanság, vagy kiállítás!

De ami a legfontosabb: az új Elnökség vár mindenkit a pályára, me
rt egyedül nehéz és unalmas focizni!

Hát akkor hajrá magyarok!

Gamplett Gábor

Bemutatkozik a VTMSZ új elnöksége

Tisztelettel köszöntelek Benneteket a VTMSZ újonnan megválasztott elnöksége nevében!

Köszönjük a megszavazott bizalmat, ami megadta a kezdő lendületet vállalt küldetésünk megkezdéséhez, amelynek első lépéseiről ezúton szeretnélek tájékoztatni Benneteket.

Az új elnökség

Személyes szerencsének tartom, hogy olyan összetételű elnökséggel kezdhettük meg a munkát, amelyben egyszerre van jelen a „régi motorosok” rutinja, valamint az újonnan érkezők nyitottsága és lelkesedése. Mivel szeretnénk megkímélni Benneteket a formális bemutatkozások sorozatától, azt a megoldást választottuk, hogy az alábbi felsorolásba épített linkek segítségével elérhetővé tesszük az elnökség tagjainak elképzeléseit a VTMSZ jövőjével kapcsolatban – amelyeket jelölésükkor fogalmaztak meg:

 

Baukovácz KrisztinaCsákvári PéterHetyey SándorHercegh ImreMezei SzabolcsTernyik László

Hogyan tovább?

Bár az elnökségi tagok VTMSZ-el kapcsolatos vízióinak, javaslatainak spektruma széles, megtalálható bennük az a közös pont, ami a sikeres együttműködés alapja: a változtatás iránti elkötelezettség. Mindannyian egyetértünk abban, hogy a Szövetség célrendszere, struktúrája egy évtizedekkel korábbi állapotra készült, miközben a vezetési tanácsadás piaca, a piac szereplői és a vezetési tanácsadó szakma alaposan megváltozott. Megváltozott a tanácsadói szerep, maga az életstílus, sőt lezajlott egy teljes generáció-váltás – így a VTMSZ-nek meg kell találnia saját szerepét a tanácsadáshoz kötődő társadalmi szervezetek kavalkádjában. Úgy érezzük, hogy egy fókuszáltabb küldetésű, markánsabb / karakteresebb szervezetre van szükség – amelynek a tevékenységi köre vélhetően szűkül, de a felvállalt működési területeken képes lesz hallatni a hangját, és befolyásolni a szakmánkat érintő eseményeket.

Hogyan kezdtünk hozzá a munkához?

Természetesen az új elnökségekre jellemző lendülettel:-)! Elődeink tapasztalataiból okulva kényszerítettük magunkat, hogy maximálisan kihasználjuk ezt a lelkes kezdeti fázist. Heti rendszerességgel találkozunk, hogy megtervezzük és előkészítsük azt a változáskezelési projektet, amely szándékaink szerint elvezet egy új működési modell kialakításáig – 2016. végére. Ez ugyanis a határidő, amelyet saját magamnak adtam arra, hogy kézzelfogható eredményt produkáljunk…

Bár a projektnek még nem adtunk nevet (bár szellemes ötleteknek nem vagyunk híján:-)), egyértelműen ezt helyeztük első féléves tevékenységünk fókuszába. Célunk, hogy minél hamarabb meghatározzuk azokat a cselekvési irányokat, amelyekhez konkrét akciók rendelhetők.

Megközelítésünk

Az egyik sarkalatos pont, hogy csak és kizárólag olyan tevékenységekre koncentráljunk, amelyeknek van önkéntes gazdája: tanácsadók számára nem újdonság, hogy azok a kezdeményezések lesznek életképesek, amelyek megvalósításában talál valaki személyes ambíciót! Fontos továbbá, hogy keretek között tartsuk az együttgondolkodást, és véget nem érő brainstorming helyett (amiben valljuk be, jók vagyunk!) működőképes akciókat hajtsunk végre, és új működési mechanizmusokat alakítsunk ki és vezessünk be. Ebben a folyamatban fontos szerep jut alelnökünknek, Mezei Szabolcsnak, aki az elnökség együttgondolkodásához a módszertani kereteket biztosítja.

Amint az új koncepció formát ölt, természetesen megosztjuk elképzeléseinket a tagsággal, és várjuk érdeklődő tagjaink közreműködését az új működési modell megvalósításához vezető akciókban!

Hetyey Sándor

Nemzetközi hírek

Budapesten tartja következő ülését a FEACO vezető testülete, az ExCo

Ezio Lattanzio elnök vezetésével 2016. július 4-én Budapesten tartja ülését a FEACO elnöksége.  A programban szerepel a következő évekre vonatkozó stratégia áttekintése, egy októberi brüsszeli esemény (ld. lejjebb) és az éves tanácsadási piaci felmérés. Az ExCo tagjai találkoznak Hetyey Sándor új VTMSZ elnökkel is. Az ülésről következő hírlevelünkben Csákvári Péter ExCo-tag számol majd be.

Rendhagyó FEACO konferencia Brüsszelben

A hagyományoktól eltérően az idei FEACO konferencia a vezetési tanácsadás és Európa kapcsolatáról szól, és ebben is elsősorban a vezetési tanácsadás szerepéről az európai fejlesztésekben.  A FEACO brüsszeli lobby irodája szervezésében 2016. október 6-án megrendezendő eseményre az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezető képviselőit, valamint sok FEACO tagországból népes tanácsadó delegációt várunk. A regisztráció megindulását követően (néhány héten belül) a részvétel iránt érdeklődők a feaco.org honlapon, vagy a VTMSZ titkársága segítségével regisztrálhatnak.

Folyik az idei Constantinus-díj pályázatainak értékelése

Idén is van magyar jelölt a Constantinus International tanácsadói díjra.  A magyar tanácsadói projektek az elmúlt öt évben öt érmet – ebből három első díjat – szereztek a globális tanácsadói versenyben, úgyhogy idén is bizakodva várjuk az októberi eredményhirdetést.

ICMCI konferencia és közgyűlés Torontóban

2016. október 18. és 21. között a kanadai Torontóban rendezik az ICMCI idei konferenciáját. A programról is olvasható néhány részlet az icmci.org oldalon és a korai regisztráció is elindult – jelentős díjkedvezményekkel.

Megkezdte tevékenységét a CMC Global Institute

A CMC cím nemzetközi ismertségének növelésére az ICMCI egy új kezdeményezést indított CMC Global Institute (GI) néven.  Számos olyan ország van, ahol a helyi tanácsadó szövetség nem tudja teljesíteni az ICMCI követelményeit a CMC vizsgáztatásra és címfenntartásra vonatkozóan.  Ezekben az országokban a tanácsadók a CMC GI, mint globális minősítő szervezet segítségével szerezhetnek, illetve tarthatnak fenn CMC címet.  Bár a GI megjelenésének közvetlen jelentősége nincs a magyar CMC-k számára – hiszen a VTMSZ ellátja a minősítői és címfenntartói feladatokat –, mégis lényeges fejlődési állomás ez, mert a világszerte minősített tanácsadók számának jelentős bővülését, és ezzel a cím ismertségének, elfogadottságának növekedését várjuk ettől a fejlesztéstől.

Csákvári Péter

Ismét CMC minősítés

Idén is meghirdetjük a CMC (Certified Management Consultant - Minősített Vezetési Tanácsadó) minősítési eljárást!

Szeretnénk, ha megosztanád azon kollégáiddal, ismerőseiddel a lehetőséget, akik véleményed alapján alkalmasak lehetnek a cím megszerzésére. A minősítési folyamat az elmúlt évekhez hasonló időtávban és tartalomban kerül megrendezésre.

Idén is előregisztráció szükséges, mellyel belépési hozzáférést kap a jelentkező az elektronikus felülethez. Az előregisztrációra 2016. szeptember 20-ig van lehetőség, de akár már most mód van a belépési kód igénylésére, így a nyári időszak alatt is feltölthetők a jelentkezéshez szükséges dokumentációk. A dokumentáció feltöltésének határideje 2016. szeptember 30.

A tervezhetőség végett további fontosabb időpontok még:

Esettanulmány leadási határideje 2016. október 21.

Összesített minősítő vizsga 2016. november 2.

Minősítő előadások és interjúk 2016. november 15-16 és/vagy 2016. november 22-23.

A részletes folyamatról, az előfeltételekről a honlapunkon olvashattok, de szívesen ad tájékoztatást a Titkárság is az esetleg felmerülő kérdések megválaszolásában, bátran keressetek bennünket!

CMC Bizottság

Könyvajánló

D'Souza, Steven – Renner, Diana

A NEMTUDÁS (Hogyan formáljuk versenyelőnnyé a bizonytalanságot?) HVG Kiadó, 2016

Őszintén bevallom, hogy nem tartozom azon vezetési tanácsadók közé, akik aktívan keresik az újabbnál újabb szakkönyveket (az egyszerűség kedvéért most soroljuk ide a menedzserkönyveket is). Ha visszaidézem Hoványi professzor úr könyvét, mely anno egy tanácsadó senioritásának függvényében határozta meg a szakirodalom tanulmányozására fordítandó időt, kicsit el is szégyellem magam. Egyrészt az utóbbi időben rengeteg impulzus ér online, másrészt kevéske időmet jellemzően szórakoztató irodalom fogyasztásával töltöm. A Nemtudás című könyvet véletlenül vettem észre két skandináv krimi leírásának böngészése között, és ettől a pillanattól fogva nem tudtam féken tartani a kíváncsiságomat annak ellenére sem, hogy az élvezeti skálámon egy jó krimi tíz egység, miközben egy szakkönyv egy, maximum kettő.

Hogyhogy nemtudás? És ez valójában normális? Első olvasatra meghökkentő lehet, pedig talán mind tisztában vagyunk a jelenséggel: a körülöttünk lévő világ annyira komplex és olyan ütemben változik, hogy egyre kevésbé mondhatjuk el magunkról, hogy valaminek a szakértői vagyunk. Ez még önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy billentyűzetet ragadjak, ám eszembe jutott, hogy a nemtudásnak számos áthallása van a vezetési tanácsadás területére is. Hányszor szembesülünk azzal, hogy nem ismerjük jól az ügyfelet, és ehhez képest hányszor gondoljuk mégis azt, hogy három hét alatt többet megtanultunk róla, mint amit ő maga tud? Hányszor kapunk olyan kritikát, hogy a produktum lehetne feketébb vagy fehérebb, miközben kétségbe esetten próbáljuk elmagyarázni, hogy ez nem olyan, mint az egyszeregy? Ha jobban belegondolok, ezek mögött hasonló tévedések vannak, mint amikről a könyv szerzői írnak: a túlzott magabiztosság szemellenzője, a szakosodás korlátai, vagy akár a tudás látszata.

A könyvet elolvasva nem volt olyan érzésem, hogy a szerzők által összefoglalt jelenség kezelésére javasolt eszköztárban forradalmi újdonságok lennének. Hiszen ha össze akarnám foglalni, akkor a lényeg, hogy ismerjük fel ezt a helyzetet és barátkozzunk meg vele. Ha ezt a könyvet szó szerint az olvasás szintjén kezeljük, akkor maximum egy erős hármast lehetne neki adni annak ellenére, hogy 2015-ben a Chartered Management Institute (CMI) az év menedzserkönyvének választotta.

Ami viszont még ma is élményszámba megy számomra az az, hogy a részletesen bemutatott jelenségeket és félrekezeléseket olvasva bizony sok esetben magamra ismertem és ez egyfajta önreflexiót tett lehetővé. Valljuk be őszintén, ilyen lehetőséget egy könyvtől ritkán kapunk. Javaslom éljünk vele minél többen!

Mezei Szabolcs