Gondolatok

Furcsa egy sportos nyár volt az idei. Sokat sportoltunk - elsősorban a televízió képernyője előtt. Végigszurkoltuk az EB-t, ünnepeltünk a magyar csapatot a városok főterein, utcáin, vagy kocsmákban, fociszakértőkké váltunk, elemeztünk és értékeltünk. Mindenünk volt azokban a hetekben a foci! Tele volt minden közeg  a CSAPATTAL, büszkék voltunk….

Majd augusztusban jött a riói olimpia!  Megítélésem szerint rengeteg csodálatos és valós emberi teljesítményt láthattunk, mind magyar részről, mind nemzetközi szinten - az érem fényességétől függetlenül. Több mint örömteli, hogy “MI” (én, te, ő - együttesen mi, magyarok) nyertünk a 15 érmet, főleg azt a 8 aranyat. Minden előzetes várakozáson túl teljesítettek a magyar sportolók. Óriási gratuláció!

Persze jó magyar szokás szerint, itt már a kritika, az elégedetlenség, az irigység, a negligálás hangja jóval erősebb volt, mint az foci EB alatt az úszók, pólósok, kajakosok  és sportolók felé. Azok felé, akik annyit mindent feláldoznak és feláldoztak a sportért, a sikerért, amit mi partszélén állók még csak elképzelni sem tudunk! Érdemes utána nézni, hogy mennyit edz naponta egy élsportoló kajakos vagy egy úszó. 

Azután következett a paralimpia szeptemberben. Nézzünk magunkba - tudjuk ki az a Vereczkei Zsolt, Konkoly Zsófia vagy Tóth Tamás? Vagy a többi éremszerzőnk? Vagy hány érmet is szereztek sportolóink magyar színekben? Fel tudnánk sorolni, hogy a 18 érmet milyen sportágakban szerezték? Hm. Nehéz kérdések. Igen, az átlag média sem foglalkozott túlságosan sokat a paralimpiával - és itt kell megemlíteni kivételként, hogy tisztelet jár az m4-nek a közvetítésekért!

Ha csodálatos teljesítményként értékeljük az augusztusi olimpia teljesítményeit, akkor a paralimpikonjaink teljesítményeire nehéz jelzőket találni! Egy olyan ország színeiben érték el, ahol fogyatékkal élőnek, mozgásukban korlátozottnak lenni, élni és így sportolni - hihetetlen emberi és családi teljesítmény lehet. Gondoljunk csak bele, hogy már eljutni egy uszodába, egy sportlétesítménybe minden nap, ez már milyen kitartás és összetartást igényel egyéntől és családtól is. Tisztelet előttük! És még nem is említettük az anyagi és technikai körülményeket, amelyek össze nem hasonlíthatóak a nem parasportolóékkal. 

Ennek a fényében érdemes kicsit elgondolkodnunk - vajon csak az az igazi sportteljesítmény, aminek hatására tízezrek isszák a söröket az utcán? Vagy van-e ezt jóval meghaladó sport- és emberi teljesítmény - akár a szomszédunkban is? Ismeretlenül és csöndben - megélve napi küzdelmeiket, nehézségeiket. 

Mély fejhajtás előttük, tisztelet és elismerés minden paralimpián részt vett sportoló előtt!

A 2016-os rioi paralimpia magyar csapat érmesei

ARANYÉREM: Tóth Tamás, úszás (100 m hát, S9)

EZÜSTÉREM: Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Sors Tamás, úszás (200 m vegyes, S9), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (kard, A), Csonka András, asztalitenisz (S8), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (tőr, A), Suba Róbert, parakajak (KL1), Biacsi Ilona, atlétika (1500 m, T20), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás (tőr, csapat)

BRONZÉREM: Tunkel Nándor, erőemelés (49 kg), Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Pálos Péter, asztalitenisz (S11), Tóth Tamás, úszás (100 m gyors, S9), Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A), Sors Tamás, úszás (100 m pillangó, S9), Konkoly Zsófia, úszás (100 m pillangó, S9), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, kerekesszékes vívás (párbajtőr, csapat), Vereczkei Zsolt, úszás (50 m hát, S5)

Gamplett Gábor

Hamarosan meghirdetésre kerül a VTMSZ új stratégiája!

Tisztelt Tagtársak!

Mikszáth Kálmán a következő sorokat írta a Nógrádi Lapok c. folyóiratban 1874-ben: ”Rongált pénzügyi helyzetünk javítására, mely már-már elnyeléssel fenyegette hazánkat, az óhajtva várt munkálatok megkezdődtek. Sok tinta folyt el, sok országgyűlési dikció őröltetett le hosszú időn keresztül, mindig fújva a régi nótát, hogy okvetlenül tenni kellene valamit, de hogy mit, azt nem mondta meg senki…”.

A fenti idézetben vázolt érzése sokunknak lehetett az elmúlt évben, években. A cselekvési kényszer már régóta „feszíti” a szervezetet és sokan, sokféleképpen nekifogtak már az útkeresésnek. Ennek a folyamatnak érkeztünk most egy nagyon fontos állomásához, hiszen a 2016 májusában megválasztott elnökség vállalása volt, hogy új irányvonalat dolgoz ki szervezetünk jövőjére vonatkozóan. Az első célt sikerült teljesíteni, hiszen az elnökség 2016. szeptember 12-én fogadta el a VTMSZ új stratégiáját.

Ennyi? Nem egészen. Most jön a mikszáthi régi nóta napjainkra adaptált változata: „akkor most ki fog ezért tenni is valamit?” Bizony kedves Tagtársak, eljött az ideje annak, hogy meglássuk tudjuk-e a meghirdetett stratégiával tagságunkat mozgósítani a megjelölt célok érdekében. Mi ugyanis egy szövetség vagyunk. Eredményességünket a saját aktivitásunk határozza meg!

A következő napokban sor kerül az új stratégia közzétételére, mellyel egyúttal egy elektronikus szavazást tartunk. Azt kérdezzük majd tőletek, hogy a meghirdetett stratégiai akciókban számíthatunk-e a részvételetekre. Nagyon bízunk benne, hogy a visszajelzések alapján a régi nótát hamarosan valami új váltja majd fel, és a közeljövőben együtt, közösen dolgozhatunk szakmánk és szervezetünk sikeréért!

Az elnökség nevében:

Mezei Szabolcs

Nemzetközi hírek

Budapest adott otthont a FEACO vezető testülete, az ExCo ülésének

Ezio Lattanzio elnök vezetésével 2016. július 4-én Budapesten megtartotta ülését a FEACO elnöksége. Az ülés fő vonalát a következő évekre vonatkozó stratégia áttekintése, egyes elemeinek pontosítása tette ki, de szó esett az októberi brüsszeli konferenciáról, valamint az éves tanácsadási piaci felmérés projektről is. Elnökünk, Hetyey Sándor is találkozott az ExCo tagjaival, támogatva ezzel a két szervezet közötti kapcsolatot.

Októberi nemzetközi konferenciák

Mint azt előző hírlevelünkben már jeleztük, mind a FEACO, mind az ICMCI konferenciái tovább színesítik ezt az amúgy is rendezvényekben gazdag őszi hónapot.

A FEACO konferencia –a hagyományaitól eltérően a vezetési tanácsadás és Európa kapcsolatáról szól, és ebben is elsősorban a vezetési tanácsadás szerepéről az európai fejlesztésekben. A 2016. október 6-i eseményre az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezető képviselőit, valamint sok FEACO tagországból népes tanácsadó delegációt várnak. További információk a FEACO honlapon találhatók az eseményről.

Az ICMC konferencia Torontóban kerül megrendezésre 2016. október 18 és 21. között, izgalmas előadásokkal a világ vezető tanácsadóinak tolmácsolásával. Kedvcsinálónak egy-két téma: Kulcsfontosságú bomlasztó változások, Közbeszerzés a közszférában, Az innováció és a tanácsadó, Nagy adat- és elemzési projektek, Adatvédelem, de nem maradhat ki a mostanság oly sokakat érdeklő téma a Tanácsadás és a következő generáció.

A konferencia ad otthont az idei Constantinus-díjak átadásának is, elismerve a legjobb nemzetközi tanácsadói projekteket, legjobb tanácsadókat. Az idén is érintettek vagyunk, a 6 jelölt között szerepel a Helix Consulting és az Eqvalteq Magyarország konzorciuma az Operatív Fejlesztési Program a Magyar Agrárgazdasági Kamaránál projektjével.

A részvétel iránt érdeklődők az ICMCI honlapján találnak bővebb tájékozást a napi programokról, előadókról, regisztrációs lehetőségekről.

Ha ősz, akkor CMC minősítés

Idén sem marad el a CMC (Certified Management Consultant – Minősített Vezetési Tanácsadó) minősítési eljárás!

A jelentkezés előregisztrációhoz kötött, mely biztosítja a belépési hozzáférést a jelentkező számára az elektronikus felülethez.

Jelentkezési- és dokumentáció-feltöltési határidő 2016. szeptember 30.

A fontosabb állomások a következők:

Jelentkezési dokumentumok benyújtása
Előzetes interjúk
Előminősítésről tájékoztatás
Esettanulmány kidolgozása
Összesített minősítő vizsga
Minősítő előadások és interjúk
2016. szeptember 30.
2016. október 13.
2016. október 7-13.
2016. október 21.
2016. november 8.
2016. november 15-16. / 2016. november 22-23.

A részletes folyamatról, az előfeltételekről a honlapunkon olvashattok, de szívesen ad tájékoztatást a Titkárság is az esetleg felmerülő kérdések megválaszolásában, bátran keressetek bennünket!

CMC Bizottság

Könyvajánló

John. C. Maxwell: Nevelj vezetőket!

A vezetők által sokszor háttérbe szoruló, vagy esetenként fel sem ismert témát taglal a könyv, nevezetesen azt, hogy aki sikeres vezetővé akar válni, annak vezetőket kell nevelnie maga körül.

Az már széles körben ismert, hogy a jó emberek megtalálása és megtartása a vezető legfontosabb feladata, viszont sok esetben a vezetők csupán követőket sorakoztatnak fel maguk mögött, tartanak attól, hogy potenciális vezetőkkel vegyék körül magukat és biztosítsák a fejlődési lehetőséget a számukra.

A könyvben szerepelnek olyan vezetői, valamint szervezeti önértékelést segítő kérdőívek, amelyek őszinte megválaszolása rávilágíthat azokra a területekre, amelyeket erősíteni szükséges a potenciális vezetők személyes fejlődésének elősegítése érdekében.

Személyesen vitatkoznék a könyvnek azzal a megállapításával (43. oldal), amely szerint egyesekből hiányzik a képesség egy adott munkakör (jelen esetben vezetői munkakör) betöltésére. Tapasztalatom szerint megfelelő személyes fejlesztéssel az elvárt vezetői tulajdonságokkal nem rendelkező vezetők esetében is meg lehet találni azokat az eszközöket, viselkedéseket, amelyeket elsajátítva jó, munkatársaikat motiváló, további vezetőket nevelő vezetőkké válhatnak. 

A könyv fejezetei segítséget nyújtanak a potenciális vezetők:

  • megtalálásához,
  • gondozásához,
  • felvértezéséhez,
  • továbbfejlesztéséhez,
  • valamint a vezetői csapat összeállításához és fejlesztéséhez.

A könyv mondanivalója nagyon egybecseng Steve Farber: Greater Than Yourself című könyvével, amely azt a tézist járja körül, hogy a valódi vezetés célja, hogy a vezető segítsen másokat (kollégákat, csoporttagokat), hogy náluk jobb vezetőkké váljanak.

Gáspár Judit